Çocuklarda Yeme Davranışı

“Çocuğum yemek yemiyor”
“Sadece tableti açıkken yemek yiyor.”, 
“Sürekli aynı şeyi yemek istiyor” ,
“Aç uyudu”. 
Bu tür yakınmaları çevremizde oldukça sıkça duyuyoruz. Ne yapabiliriz?

Yeme davranışı bir süreçtir; içsel, çevresel ve sosyal etkileri vardır. Beslenme rutininin oluşması bebeklik döneminde başlar. Her canlının büyümesi, gelişmesi ve yaşamını sürdürmesi için besin tüketimi zorunludur. Ancak beslenme sadece karnını doyurmak, canının çektiği şeyleri yemek ve içmek demek değildir. Çocukların sağlıklı bireyler olabilmesi, anne karnından başlayarak sağlıklı bir ortamda büyümelerine bağlıdır.

Yeme alışkanlığının kazanılması sırasında ebeveynler çeşitli problemler ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu sorunlar da ebeveynlerde kaygı uyandırabiliyor ve kendilerini yetersiz hissetmelerine sebep olabiliyor. Öncelikle sakin olmak ve çocuğumuzu zorlamamak bu süreçte önemlidir. Çocuğun yaşına uygun gelişim özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. 

Yemek yemeyen çocukların durumlarının tek bir nedeni ve çözümü olmayabilir. Çocuklar dönem dönem bazı yiyecekleri daha çok tercih ederken bazılarını tüketmeye karşı direnç gösterebilir ve sevdikleri gıdalar zamanla değişebilir.
ÇOCUKLARIN BESLENME ÖZELLİKLERİ VE BEKLENEN DAVRANIŞLAR

0-2 ay
Çocuğun öğün saatlerini düzenlemeye çalışmak doğru değildir, çocuklar ağladıkça emzirilir/mamayla beslenir.

2-6 ay
Bu dönemde çocuğun açlık ve tokluk hissini yaşamasına fırsat verilmelidir. Tok olan çocuğa zorla yemek yedirmek, açlıktan ağlayan bir çocuğu henüz zamanı değil diye aç bırakmak çocuğun açlık-tokluk işaretlerini ayırt edememesine neden olur.

6. ay
Katı gıdalar ile tamamlayıcı beslenmeye başlanır. Çocuğun besinlere karşı alerjisi olup olmadığının belirlenebilmesi bu dönemde uygundur. Besinlere birer birer başlanır.

9. ay
Bu dönemde çocuklar kaşık tutabilir, ama kaşığı ağzına götüremez. Bu dönemde çocuklar masaya oturtulabilir. Çocuğun masa düzenini tanıması ve aile ile yemeği paylaşmayı öğrenmesi öğrenmesi önemlidir.

12. ay
Bu dönemde çocuğun yemeye ilgisinde azalma olabilir. Bu dönemde ısrar etmek, zorlamak ve çocuğun arkasından elde bir tabak yemek ile dolaşmak yerine çocuk o an yemiyorsa kendi talep edene kadar ısrar edilmemelidir.

15. ay
Bu dönemde kaşıkla yiyebilir ama kaşığı hala ters tutabilir. 

18-21. ay
Çocuklar bu dönemde yemeğini yiyebilir ve kaşığı doğru tutabilirler. Yemek yerken etraf kirlenebilir bu noktada çocuğa alan tanımak ve serbest bırakmak çocuğun gelişimi için onu teşvik etmek önemlidir.  

2 yaş
Yemeğini eskisine göre daha temiz yiyebilir ama sulu yemekleri yerken etrafa dökebilir. Ancak bu dönemde çocuklar tek başlarına yemekten hoşlanmayabilirler.

3 yaş
Bu yaşta yemeklerini genelde tamamen yardımsız yiyebilirler. Ama çalışmalar beş yaşa kadar da çocukların kendi başlarına yemek yiyememelerinin normal olduğunu vurgulamaktadır.

6 yaştan sonra çocuk hala yetişkin desteği olmadan yemek yiyemiyorsa, bu durum çocuğun kişisel sosyal beceri gelişiminin yaşının gerisinde seyrettiği anlamına gelir. 
Unutulmamalıdır ki her çocuk farklı ve biriciktir, gelişimsel süreçleri farklılık gösterebilir. Çocuğun ritminde onun istek ve ihtiyaçlarını fark etmek önemlidir. Gerektiğinde uzman desteği alınmalıdır.

Çocuklarda Yeme Davranışı